Władze Fundacji:

• Zbigniew Jakubowski
  • Stanisław Krzemieniewski
  • Justyna Jałosińska

Iwona BusIwona Teresa Bus – prezes zarządu Fundacji Miłorząb.

Fundacja „Miłorząb” jest organizacją, której głównym zadaniem jest pomoc osobom starszym w ich codziennych problemach. Odwiedzając naszą stronę mogą się Państwo zapoznać z propozycjami działań, które aktywizują seniorów, pozwalając im w pełni uczestniczyć w życiu społecznym i kulturalnym, rozwijać zainteresowania, dbać o zdrowie. Mamy nadzieję, że nasze projekty w sposób znaczący poprawiają jakość funkcjonowania nie tylko osób starszych, ale także ich rodzin i opiekunów.

Zachęcam do zapoznania się z naszą działalnością.

Prezes Fundacji, Iwona Bus.

Jadwiga GolanowskaJadwiga Golanowska – z fundacją „Miłorząb” współpracuje jako wolontariusz od stycznia 2012 roku. Jest księgową z długoletnim doświadczeniem w prowadzeniu ksiąg handlowych w różnych przedsiębiorstwach polskich i zagranicznych.

W Fundacji zajmuje się sprawami biurowymi i księgowymi. Udziela się w strukturze organizacyjnej, dbając o wizerunek instytucji na zewnątrz. Brała udział w cyklu szkoleń dotyczących ekonomii społecznej, uczestniczyła w szkoleniach z zakresu księgowości i finansowania organizacji pozarządowych. Wolontariat jest dla niej formą kontynuacji i zastosowania w praktyce zdobywanych na nowo doświadczeń zawodowych, jak również narzędziem rozwoju osobistego.

Natalia Dobiesława SalamonNatalia Dobiesława Salamon – rocznik 1974, wykształcenie wyższe zawodowe (ukończyła Wyższą Szkołę Turystyki i Hotelarstwa w Łodzi).

Jest miłośniczką pieszych wycieczek po Łodzi i okolicach z nieodłącznym aparatem fotograficznym w ręku. Swoje zdjęcia prezentuje w Foto-klubie Pabianice. Uczestniczka wystaw zbiorowych i indywidualnych. Laureatka licznych konkursów fotograficznych. Mama 11-letniej Poli.

W Fundacji „Miłorząb” zajmuje się marketingiem i promocją organizacji na zewnątrz, zgodnie ze swoim doświadczeniem i wykształceniem zawodowym wspiera Fundację „Miłorząb” w budowaniu jej wizerunku w kraju i zagranicą.

Witold BuraczyńskiWitold Buraczyński – praktyk biznesu, doradca biznesowy, manager, społecznik. Zaangażowany w zarządzanie projektami budowlanymi oraz zarządzaniem przedsiębiorstw o różnej skali działalności oraz strukturach organizacyjnych. Zdobyte doświadczenie m.in. przy zarządzaniem procesem zakupowym komponentów dla fabryki LG Electronics jak też organizacji, budowie i późniejszym zarządzaniu fabryką styropianów, przygotowaniu we wczesnej fazie projektu urbanistycznego Nowe Centrum Łodzi oraz organizując i zarządzając działem operacyjno finansowym w sklepie IKEA Łódź aktualnie wykorzystuje umiejętności i wiedzę w doradztwach grupowych oraz indywidualnych dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstwa jak również przedsiębiorstw ekonomii społecznej. W pracy doradczej wykorzystuje własną metodę łączącą elementy coachingu, mentoringu, narzędzi twardych wykorzystywanych w procesie zarządzania firmą zachęcając do nieszablonowego podejścia do rozwiązywania problemów decyzyjnych.

Absolwent Ekonomii w Kolegium Nauk Ekonomicznych i Społecznych na Politechnice Warszawskiej. Obok pracy zawodowej związanej z doradztwem pełni rolę Prezesa Zarządu Fundacji Klaster Ekonomii Społecznej oraz udziela się w roli Anioła Ekonomii Społecznej wpływając na kształt i kierunki rozwoju tej dziedziny gospodarki. Jest aktywnym wolontariuszem w Fundacja na rzecz osób dotkniętych chorobą Alzheimera Miłorząb.

Monika Ponichtera-KasprzykowkaMonika Ponichtera-Kasprzykowska – psycholog, absolwentka Wydziału Psychologii UŁ. Ukończyła również Podyplomowe Studium Arteterapii w Polskim Instytucie Ericksnowskim oraz liczne szkolenia z zakresu Psychologii Zorientowanej na Proces. Obecnie doktorantka w Zakładzie Psychologii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Na co dzień zajmuje się diagnozą i terapią psychologiczną, zarówno osób zdrowych, jak chorych (głównie z zespołami otępiennymi). Interesuje się zagadnieniami psychoterapii (m.in. praca z symptomami fizycznymi) oraz problematyką hipnozy terapeutycznej. Prywatnie mama Jasia, osoba wiecznie ciekawa świata i ludzi, miłośniczka dobrej muzyki, smacznego jedzenia oraz podróży w nieznane. Wierzy w leczniczą moc humoru! 🙂

Grażyna PodgórskaGrażyna Podgórska – psycholog z uprawnieniami pedagogicznymi, trener. Absolwentka psychologii stosowanej na Uniwersytecie Łódzkim. Zajmuję się szeroko rozumianą pomocą psychologiczną, skierowaną głównie do osób niepełnosprawnych i ich rodzin. Posiadam także doświadczenie w pracy z dziećmi, młodzieżą oraz osobami bezrobotnymi. W pracy najbliższe jest mi podejście Ericksonowskie – dostrzeganie potencjału i niepowtarzalności każdej osoby, zorientowanie na przyszłość i motywowanie do konstruktywnych zmian.

Agata KupraczAgata Kupracz – magister filologii polskiej na Uniwersytecie Łódzkim, obecnie studentka Studiów doktoranckich w zakresie literatury, języka i kultury. Pasjonatka historii (szczególnie II wojny światowej), literatury, a nade wszystko spotkań z ludźmi, kolekcjonerka wspomnień
wojennych. Jest wolontariuszką – korepetytorką, pomagającą dzieciom z rodzinnych domów dziecka w przygotowaniach do matury. Z pochodzenia
Kujawianka, z wyboru miłośniczka Łodzi i jej życia kulturalnego (organizowała m.in. Festiwal Łódź Czterech Kultur, Festiwal Puls Literatury, Teatralną Karuzelę w Teatrze Pinokio). W Fundacji Miłorząb zajmuje się komunikacją publiczną oraz marketingiem. Dba o reklamę i obecność naszych podopiecznych w przestrzeni publicznej.