Fundacja na Rzecz Osób Chorych Psychicznie„Miłorząb” – działania/historia

• Realizacja projektu międzynarodowego „ENPSYGE” w ramach programu Grundtvig „Uczenie się przez całe życie” (akcja Projekty Partnerskie). W ramach tego programu wymiana kadry i beneficjentów z 6 krajów europejskich oraz opracowanie i przygotowanie poradnika dla rodzin i opiekunów osób starszych oraz zeszytu ćwiczeń dla seniorów udoskonalającego funkcje poznawcze.
  • Łódzka Szkoła on-line „Na językach” – konkurs POKL 1/9.2/13 (działanie 9.2).
  • Projekt FIO 2014, wrzesień-grudzień 2014. Warsztaty szkoleniowe z komunikacji z osobą starszą. Tytuł projektu: „Razem przeciwko samotności”

Lata 2012-2013 Szkolenia wolontariuszy

• „Ekonomia społeczna na „Tak” – cykl szkoleń „Menadżer Ekonomii Społecznej””
  • „Wprowadzenie podmiotów ekonomii społecznej do działalności handlowej w Internecie”
  • „Sztuka budowy wizerunku organizacji”
  • „Blok o spółdzielniach socjalnych i tworzenie biznesplanu”
  • „Pozyskiwanie środków na działalność organizacji”
  • „Rachunkowość w organizacji”
  • kurs obsługi kas fiskalnych
  • kurs komputerowy – podstawy Worda i Excela
  • wszyscy chętni ukończyli szkolenie dla wolontariuszy, niektórzy – dla koordynatorów wolontariatu

ROK 2012

• Warsztaty z technik zapamiętywania i podnoszenia funkcji poznawczych.
  • Udział w projekcie realizowanym przez Stowarzyszenie POMOST polegające na włączaniu niepełnosprawnych wolontariuszy w prace na rzecz innych organizacji.
  • Organizacja i przeprowadzenie cyklu 6 bezpłatnych treningów Nordic Walking dla 15-20 osób w wieku 55+ (dokumentacja w prasie, telewizji Toya, lista obecności), prowadzonych przez licencjonowanego instruktora tej dyscypliny.
  • Zorganizowanie dwukrotnie „Prywatki dla seniora” z pokazem pieczenia ciast oraz muzyki lat dawnych, uświetnionej wystąpieniem zaproszonych gości.
  • Złożenie oferty realizacji zadania publicznego z zakresu działań na rzecz osób niepełnosprawnych: „Zawsze sprawni 55+” do Zarządu Województwa Łódzkiego.

ROK 2011

Podniesienie atrakcyjności i jakości szkolnictwa zawodowego

• Trzykrotne zgłaszanie wniosków utworzenia Spółdzielni Socjalnej – pomoc i opieka dla osób w wieku emerytalnym.
  • Zbiórka surowców wtórnych w celu zakupu urządzeń poprawiających jakość życia osób chorych na Alzheimera oraz ich opiekunów.
  • Rozpoczęcie odpłatnej działalności pożytku publicznego – w celu przyspieszenia realizacji działań statutowych.
  • Wniosek do Regionalnego Centrum Polityki Społecznej – działania na rzecz osób niepełnosprawnych – „Choroba Alzheimera – z nadzieją w przyszłość” Wykład dr. genetyki – Pana Christosa Kargasa nt. choroby Alzheimera.
  • Udział w IX warsztatach psychogeriatrycznych organizowanych przez Stowarzyszenie Przyjaciół Szpitala Klinicznego przy ul. Czechosłowackiej w Łodzi.
  • Podnoszenie wiedzy i kwalifikacji członków zarządu-szkolenie trenerskie I stopnia w DCP we Wrocławiu – 9 miesięcy zakończone egzaminem uprawniającym do tworzenia i prowadzenia grup terapeutycznych i samopomocowych. Działania na rzecz rodzin i opiekunów osób starszych.
  • Warsztaty decoupage dla seniorów – prezentacja prac.